[Recept] Cranberry Kir Royale

De Kir Royale is een heerlijke cocktail met een interessante geschiedenis (en toekomst).

Kir
De Kir is een cocktail die als 'blanc-cassis' rond het jaar 1904 ontstond in Café George in Dijon (Bourgogne, Frankrijk) door een barkeeper, genaamd Faivre. In zijn oorspronklijke vorm bestond de Kir uit een witte wijn (vin blanc) van de Aligoté druif, gemengd met crème de cassis, een zwarte bessenlikeur. De verhouding was ongeveer twee tot drie delen wijn op één deel likeur.
De Kir werd in en na de Tweede Wereldoorlog verder gepopulariseerd door Félix Kir (1876-1968), een Franse katholieke priester, verzetsstrijder en politicus, die ook nog eens burgemeester van Dijon was. Hij bood de cocktail aan op recepties voor bezoekende delegaties. Volgens de overlevering was het ook een noodzaak, omdat het Duitse leger alle rode wijnen in beslag had genomen en slechts witte wijn restte. Door de niet geconfisqueerde, want te zure, witte wijn met crème de cassis te mengen werd tevens een illusie van rode wijn gewekt.

Kir Royale
In de vijftiger jaren van de vorige eeuw begonnen Franse bartenders de witte wijn te vervangen door Crémant de Bourgogne, een mousserende wijn uit de Bourgogne, maar behielden de crème de cassis in het recept. De Kir Royale was geboren. Maar al snel vervingen barkeepers de Crémant de Bourgogne door Champagne. De reden van de aanpassing was simpelweg economisch: de bars en restaurants konden hogere prijzen rekenen. De Kir Royale, gedronken uit elegante flutes, verwierf daarop bekendheid tot ver over de Franse grenzen, al

Cranberry Kir Royale
De Kir Royale is een heerlijke, friszoete cocktail. Eigenlijk hoeft perfectie niet verbeterd te worden, maar met de toevoeging van één deel cranberrysap breng je de Kir Royale toch nog tot een hoger niveau.

De Cranberry Kir Royale is een echte crowd pleaser. Licht, sprankelend en zeker de moeite waard om aan een feestmenu toe te voegen. Of aan een girls night out.

Ingrediënten:
- Eén deel (of één theelepel) zwarte bessen likeur
- Twee delen cranberrysap
- Crémant de Bourgogne, Champagne of Cava.

Bereiding:
- Doe de zwarte bessenlikeur in het glas, gevolgd door het cranberrysap.
- Vul het glas door voorzichtig met de Crémant de Bourgogne, Champagne of Cava.

No comments:

Post a Comment