[Recept] Purple Haze

Purple haze, all in my brain
Lately things they don't seem the same
Actin' funny, but I don't know why
Excuse me while I kiss the sky


Vrijwel iedereen kent wel het nummer 'Purple Rain' van Prince, maar de wat ouderen onder ons weten nog dat Jimi Hendrix al in de jaren 60 (van de vorige eeuw) het nummer 'Purple Haze' ten gehore bracht.
Er bestaat echter ook een cocktail met diezelfde naam en dat is geen toeval. De eerste keer dat de 'Purple Haze' aan het publiek werd geïntroduceerd was tijdens de World Cocktail Championships in Wenen in 1993. En, jawel, de naam is een verwijzing naar de bijna psychedelische kleur van de cocktail en een eerbetoon aan de legendarische Jimi Hendrix.

Er bestaan niet zoveel paarsgekleurde mixdranken. Je dient een beetje te spelen met ingrediënten om zo'n fantastische kleur te kunnen creëren. De paarse kleur ontstaat door een mix van dieppaarse frambozenlikeur met vuurrood cranberrysap. Samen met de vodka ontstaat een heerlijke cocktail.

Soms vinden mensen hem wat te zoet, maar dat is eenvoudig op te lossen door er een scheutje frisdrank naar keuze aan toe te voegen.
De Purple Haze is eenvoudig te mixen en is in de loop van jaren geëvolueerd tot een hele serie van paarsgekleurde cocktails. De oorspronkelijke receptuur vraagt om vodka, maar tegenwoordig zijn er versies met gin, absint en zelfs sambuca.

Ingrediënten:
- Drie delen vodka
- Eén deel De Kuyper Raspberry Liqueur
- Vier delen cranberrysap
- Een twijgje munt ter garnering (suggestie)
- Wat frambozen ter garnering (suggestie)

Bereiding:
- Mix de vodka, frambozenlikeur en cranberrysap (shaken or stirred).
- Giet de mix in een glas met ijs.
- Garneer eventueel het glas.

No comments:

Post a Comment