[Recept] Rose Kennedy

De Rose Kennedy is een cocktail die populair is in de noordoostelijke staten van de USA. Deze cocktail bestaat uit vodka en clubsoda, gemaakt met een scheut cranberrysap voor de kleur en smaak. Deze cocktail wordt gewoonlijk versierd met een schijf limoen. Deze cocktail staat ook bekend als VSS, wat de afkorting is van 'Vodka Soda Splash'. De Rose Kennedy is in feite een variant van de Cape Cod.
Die clubsoda is een soort Amerikaans nep-bronwater. Het is simpelweg kraanwater met bubbels en wat toegevoegde mineralen die je normaliter in de meeste bronwaters kunt aantreffen. In ons land kun je dus die clubsoda vervangen door je favoriete bronwater.

Deze cocktail is genoemd naar Rose Kennedy (1890-1995), de matriarch van de beroemde Kennedy-familie. Die famile bezit een landgoed op het schiereiland Cape Cod (Massachusetts, USA). De staat Massachusetts is overigens de grootste leverancier van cranberry's.

De historie van de Rose Kennedy begint midden jaren 90 van de vorige eeuw in Washington DC, waar een homobar gevestigd was met de naam 'Trumpets'. Daar ontstond de Rose Kennedy, al werd de oervorm alleen met een schijfje citroen gegarneerd en bevatte slechts genoeg cranberry om de drank heel lichtroze te maken, waardoor de smaken van het citroensap uit het schijfje citroen en cranberry flauw, maar gelijkwaardig waren.

Destijds werd deze cocktail door het gebruik van limoen een Ethel Kennedy. Ethel Kennedy (1928-2024) was een dochter van Rose Kennedy. Met andere woorden: wat we nu een Rose Kennedy noemen was ooit een Ethel Kennedy.

Het is niet bekend of binnen de familie Kennedy de Rose Kennedy of de Ethel Kennedy populair geweest zijn. Maar, dat is toch wel een belangrijk feit, beide dames zijn heel oud geworden. Rose werd 105 jaar oud, terwijl Ethel de respectabele leeftijd van 96 heeft bereikt.

Ingrediënten:
- Twee delen vodka
- Twee delen bronwater
- Scheutje cranberrysap

Bereiding:
- Vul een cocktailglas met de vodka, bronwater en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen.

No comments:

Post a Comment