[Recept] Sex on the Beach

In warme vakantielanden is Sex on the Beach al een populaire cocktail. Het is een heerlijke licht alcoholische, fruitige en frisse cocktail met vrolijke kleuren. Deze cocktail bestaat gewoonlijk uit vodka, perziklikeur, cranberrysap en sinaasappelsap.
Sex on the Beach stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw, al is zijn ontstaansgeschiedenis ietwat vaag.

Volgens één versie van de geschiedenis van de cocktail wilde een distributiemaatschappij, National Distribution, in 1987 de verkoop van hun nieuwe product, perziklikeur, stimuleren. Tijdens het hoogseizoen in de voorjaarsvakantie van Fort Lauderdale (Florida, USA) schreef het bedrijf een wedstrijd uit: de bar die de meeste perziklikeur wist te verkopen zou een prijs van $1,000 winnen.

Ted Pizio was barkeeper van de bar met de toch al vrolijke naam 'Confetti'. Hij ging de uitdaging aan en verwerkte de perziklikeur in een nieuwe cocktail, bestaande uit perziklikeur, vodka, sinaasappelsap en grenadine. Het was meteen een succes. Toen Pizio naar de naam van het drankje werd gevraagd, verzon hij een naam op basis van de twee redenen waarom vakantievierders naar Florida kwamen: sex en strand. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.

Maar iedere geschiedenis heeft altijd meerdere kanten, vooral als er alcohol in het spel is. Een recept voor Sex on the Beach verscheen eigenlijk al een paar jaar eerder dan Pizio's versie. Het eerste vastgelegde recept stond in de editie van 1982 van de ‘American Bartenders School Guide to Drinks’ – vijf volle jaren voordat Pizio Sex on the Beach voor het eerst mixte.

Misschien, zo denken weer andere historici, is Sex on the Beach wel ontstaan uit het simpelweg samenvoegen van een tweetal bestaande cocktails: de Fuzzy Navel (perziklikeur en sinaasappelsap) en de Cape Codder (vodka en cranberrysap).
Zo heerlijk is deze cocktail dat hij zelfs in het soms kille en duistere Nederland je stemming zal kunnen verbeteren.

Ingrediënten:
- 40 ml vodka
- 20 ml De Kuyper perziklikeur
- 40 ml cranberrysap
- 60 ml sinaasappelsap
- Vier tot zes ijsklontjes
- Versiering: een schijf sinaasappel, een schijf ananas

Bereiding 1:
- Vul een cocktailshaker met ijsklontjes.
- Doe de vodka, perziklikeur, cranberrysap en sinaasappelsap in de shaker
- Schud krachtig
- Giet voorzichtig in een glas
- Decoreer het glas met de nodige creativiteit.

Bereiding 2:
- Doe ijsklontjes in een cocktailglas
- Giet de rest van de ingrediënten over de ijsklontjes in het glas
- Decoreer het glas met de nodige creativiteit.

No comments:

Post a Comment