Cocktails, die vodka en cranberrysap bevatten, zijn uiteraard eenvoudig te verzinnen. De pittige smaak van vodka contrasteert prachtig met de zoetzure smaak van het cranberrysap. Toch probeert de officiële geschiedschrijving ons wijs te maken dat deze combinatie uitgevonden is door OceanSpray, de coöperatie van cranberrytelers.
OceanSpray zou al in de jaren 40 van de vorige eeuw de mix van vodka en cranberrysap hebben 'verzonnen' om meer cranberrysap te kunnen verkopen. In eerste instantie werd deze cocktail Red Devil genoemd, maar omdat de cocktail slechts populair bleek in bars in en rondom Cape Cod, veranderde OceanSpray de naam van de cocktail in 1965 maar in Cape Cod.
... and the rest is history, zouden we hier moeten opmerken. Maar zo eenvoudig is de geschiedenis van deze cocktail echter niet.
In de jaren 50 van de vorige eeuw ontstond dezelfde cocktail namelijk ook in Oakland (California, USA) in Trader's Vic, een restaurant van Victor J. Bergeron (1902-1984). Hier werd de cocktail Rangoon Ruby genoemd. Bergeron verzon eerder ook in 1944 de beroemde Mai Tai, alsmede andere op rum gebaseerde cocktails als Missionary’s Revenge en Sufferin’ Bastard.
De Rangoon Ruby was een highball (in een longdrinkglas) van vodka, cranberrysap, soda (bronwater) en een schijfje limoen.
Onder de naam Bog Fog werd diezelfde cocktail ook populair in steden als Miami en Palm Beach (Florida, USA).
Ingrediënten:
- Eén deel vodka
- Twee delen cranberrysap
- Twee delen bronwater
Bereiding:
- Giet alle ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Roer alles even rustig door elkaar.
- Garneer met een schijfje limoen.
No comments:
Post a Comment