[Recept] Copa del Amor 43

Licor 43, soms ook uitgesproken als Cuarenta y Tres ('43'), is de meest bekende Spaanse likeur met 43 geheime en natuurlijke ingrediënten die samen een unieke smaak en geur opleveren.
Historie
Licor 43 werd in 1946 verzonnen door de broers Dieg en Angel, alsmede hun zus Josefina Zamora en haar echtgenoot Emilio Restoy. De website van Licor 43 vermeldt dat ze hun recept baseerden op de Liqvor Mirabilis ('wonderbaarlijke vloeistof'), een goudkleurig, aromatisch elixer, geproduceerd en getrokken van lokale vruchten en kruiden in Carthago Nova, het tegenwoordige Carthagena. De Liqvor Mirabilis werd door de Romeinen ontdekt toen ze de regio in 209 vChr Veroverden. Zo lekker was de likeur dat de Romeinen het produceren en drinken ervan verboden, maar in het geheim bleven de bewoners van deze Liqvor Mirabilis genieten. Deze legende diende als inspiratie voor de uitvinding van Licor 43 door de familie Zamora.

Het sap van citrusvruchten en andere lokale vruchten, aangevuld met extracten van aromatische planten, zoals vanille, geven de Spaanse likeur haar ondefinieerbare geur en smaak. Tot op de dag van vandaag kent niemand buiten de familie het eeuwenoude recept en wordt de likeur uitsluitend in de Spaanse plaats Cartagena geproduceerd. Het eigenzinnige karakter maakt Licor 43 heerlijk om puur te drinken of om mee te variëren, in een frisse mix of verrassende cocktail zoals de Copa del Amor 43 ['Glas (van) liefde 43'].

Ingrediënten:
- 50 ml Licor 43
- 20 ml vergeperst limoensap
- 30 ml cranberrysap
- schijfje of partje limoen (ter garnering)
- kaneelstokje (optioneel ter garnering)
- een paar cranberries (optioneel ter garnering)

Bereidingswijze:
- Vul een cocktailglas met de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen (plus eventueel de andere suggesties).

Een alternatieve bereidingswijze is het gebruik van een speciaal Licor 43 ballonglaasje. Gebruik je deze, dan kun de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap in het glas gieten en doorroeren. Als je interessant wilt doen kun je ook een shaker met ijs gebruiken.

Bron.

No comments:

Post a Comment