De Sonnema So Royal doet zijn naam eer aan, al betekent de term 'royal' in de benaming van een cocktail meestal dat er Champagne aan is toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de zo beroemde Kir Royal. Deze keer dus niet, want de combinatie van cranberry, ananas en Sonnema Berenburg (geen Beerenburg) blijkt een koninklijke combinatie van smaken.
Ingrediënten:
- 60 ml Sonnema Berenburg
- 50 ml Ananassap
- 75 ml Cranberrysap
- IJsblokjes
- een paar aalbesjes (optioneel ter garnering)
Bereiding:
- Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes.
- Schenk Sonnema Berenburg en het cranberrysap in het glas.
- Voeg het ananassap voorzichtig toe met behulp van de barspoon voor een floating laagje.
- Garneer eventueel met wat aalbesjes.
Een alternatieve bereidingswijze is het gebruik van een shaker:
- Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes.
- Schenk de cranberrysap in het glas.
- Doe de Sonnema Berenburg en het ananassap in een shaker met ijs. Shake goed en strain voorzichtig in het glas met behulp van de barspoon voor een floating laagje.
- Garneer eventueel met wat aalbesjes.
Persoonlijk vind ik dat gedoe met het creëren van een floating laagje vooral zinloze interessantdoenerij, want het betekent dat de eerste slokken Sonnema So Royal alleen naar ananassap zullen smaken. Daarna volgt pas de mix van Berenburg en cranberrysap.
Bron.
[Recept] Copa del Amor 43
Licor 43, soms ook uitgesproken als Cuarenta y Tres ('43'), is de meest bekende Spaanse likeur met 43 geheime en natuurlijke ingrediënten die samen een unieke smaak en geur opleveren.
Historie
Licor 43 werd in 1946 verzonnen door de broers Dieg en Angel, alsmede hun zus Josefina Zamora en haar echtgenoot Emilio Restoy. De website van Licor 43 vermeldt dat ze hun recept baseerden op de Liqvor Mirabilis ('wonderbaarlijke vloeistof'), een goudkleurig, aromatisch elixer, geproduceerd en getrokken van lokale vruchten en kruiden in Carthago Nova, het tegenwoordige Carthagena. De Liqvor Mirabilis werd door de Romeinen ontdekt toen ze de regio in 209 vChr Veroverden. Zo lekker was de likeur dat de Romeinen het produceren en drinken ervan verboden, maar in het geheim bleven de bewoners van deze Liqvor Mirabilis genieten. Deze legende diende als inspiratie voor de uitvinding van Licor 43 door de familie Zamora.
Het sap van citrusvruchten en andere lokale vruchten, aangevuld met extracten van aromatische planten, zoals vanille, geven de Spaanse likeur haar ondefinieerbare geur en smaak. Tot op de dag van vandaag kent niemand buiten de familie het eeuwenoude recept en wordt de likeur uitsluitend in de Spaanse plaats Cartagena geproduceerd. Het eigenzinnige karakter maakt Licor 43 heerlijk om puur te drinken of om mee te variëren, in een frisse mix of verrassende cocktail zoals de Copa del Amor 43 ['Glas (van) liefde 43'].
Ingrediënten:
- 50 ml Licor 43
- 20 ml vergeperst limoensap
- 30 ml cranberrysap
- schijfje of partje limoen (ter garnering)
- kaneelstokje (optioneel ter garnering)
- een paar cranberries (optioneel ter garnering)
Bereidingswijze:
- Vul een cocktailglas met de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen (plus eventueel de andere suggesties).
Een alternatieve bereidingswijze is het gebruik van een speciaal Licor 43 ballonglaasje. Gebruik je deze, dan kun de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap in het glas gieten en doorroeren. Als je interessant wilt doen kun je ook een shaker met ijs gebruiken.
Bron.
Historie
Licor 43 werd in 1946 verzonnen door de broers Dieg en Angel, alsmede hun zus Josefina Zamora en haar echtgenoot Emilio Restoy. De website van Licor 43 vermeldt dat ze hun recept baseerden op de Liqvor Mirabilis ('wonderbaarlijke vloeistof'), een goudkleurig, aromatisch elixer, geproduceerd en getrokken van lokale vruchten en kruiden in Carthago Nova, het tegenwoordige Carthagena. De Liqvor Mirabilis werd door de Romeinen ontdekt toen ze de regio in 209 vChr Veroverden. Zo lekker was de likeur dat de Romeinen het produceren en drinken ervan verboden, maar in het geheim bleven de bewoners van deze Liqvor Mirabilis genieten. Deze legende diende als inspiratie voor de uitvinding van Licor 43 door de familie Zamora.
Het sap van citrusvruchten en andere lokale vruchten, aangevuld met extracten van aromatische planten, zoals vanille, geven de Spaanse likeur haar ondefinieerbare geur en smaak. Tot op de dag van vandaag kent niemand buiten de familie het eeuwenoude recept en wordt de likeur uitsluitend in de Spaanse plaats Cartagena geproduceerd. Het eigenzinnige karakter maakt Licor 43 heerlijk om puur te drinken of om mee te variëren, in een frisse mix of verrassende cocktail zoals de Copa del Amor 43 ['Glas (van) liefde 43'].
Ingrediënten:
- 50 ml Licor 43
- 20 ml vergeperst limoensap
- 30 ml cranberrysap
- schijfje of partje limoen (ter garnering)
- kaneelstokje (optioneel ter garnering)
- een paar cranberries (optioneel ter garnering)
Bereidingswijze:
- Vul een cocktailglas met de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen (plus eventueel de andere suggesties).
Een alternatieve bereidingswijze is het gebruik van een speciaal Licor 43 ballonglaasje. Gebruik je deze, dan kun de Licor 43, het limoensap en het cranberrysap in het glas gieten en doorroeren. Als je interessant wilt doen kun je ook een shaker met ijs gebruiken.
Bron.
[Recept] Cranberry Dark 'n' Stormy
[1] Dark n' Stormy
Van de Dark n' Stormy wordt vermoed dat deze cocktail op (één van de eilanden van) Bermuda is ontstaan. Het verhaal gaat dat Britse marineofficieren ooit gemberbier (let op: geen ginger ale) dronken om zeeziekte tegen te gaan en hun dagelijkse rantsoen rum aan de mix toegevoegden om het geheel wat drinkbaarder te maken.
Gemberbier smaakt eigenlijk als een ietwat puurdere vorm van het in ons land veel bekendere ginger ale.
De naam 'Dark n' Stormy' is natuurlijk verzonnen door ongeletterden, want een apostrof (') heeft als functie de omissie van een letter aan te geven. Dus het woordje and tussen Dark en Stormy zou geschreven moeten worden als 'n' (en niet als 'n).
Liefhebbers van cocktails herkennen wellicht de familiebanden tussen een Dark 'n' Stormy (met rum) en de Moscow Mule (met vodka), de Gin Gin Buck (met gin) en de Mammie Taylor (met whisky).
De wat onheilspellende naam van deze cocktail heeft te maken met de illusie van stormachtige wolken op zee. Als je de ingrediënten namelijk voorzichtig in een glas giet, ontstaan afzonderlijke lagen. Deze drank is favoriet aan de Amerikaanse oostkust, vooral onder zeilers.
Ingrediënten:
- Eén deel bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Sap van een halve limoen
Bereiding:
- Vul je cocktailglas met ijs.
- Pers een halve limoen uit in het glas en voeg het gemberbier toe.
- Voeg nu voorzichtig de rum toe over de achterkant van een lepel zodat je een mooi laagje krijgt dat 'drijft' op het gemberbier.
- Garneer (optioneel) met een schijfje limoen.
[2] Cranberry Dark 'n' Stormy
Een bekende variant van de klassieke Dark 'n' Stormy is de Cranberry Dark 'n' Stormy. Het geeft de cocktail een vleugje van zowel zoet als zuur.
Ingrediënten:
- Twee delen bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Eén deel cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas half met ijs.
- Giet alle ingrediënten over het ijs in het glas. De lagen blijven niet zo mooi gescheiden als bij het bovenstaande recept, dus kun je net zo goed de cocktail door elkaar roeren om te kunnen genieten van de heerlijke mix van ingrediënten.
- Het is niet nodig om deze cocktail te vervolmaken met het sap van limoenen, want het cranberrysap is immers al friszuur.
Van de Dark n' Stormy wordt vermoed dat deze cocktail op (één van de eilanden van) Bermuda is ontstaan. Het verhaal gaat dat Britse marineofficieren ooit gemberbier (let op: geen ginger ale) dronken om zeeziekte tegen te gaan en hun dagelijkse rantsoen rum aan de mix toegevoegden om het geheel wat drinkbaarder te maken.
Gemberbier smaakt eigenlijk als een ietwat puurdere vorm van het in ons land veel bekendere ginger ale.
De naam 'Dark n' Stormy' is natuurlijk verzonnen door ongeletterden, want een apostrof (') heeft als functie de omissie van een letter aan te geven. Dus het woordje and tussen Dark en Stormy zou geschreven moeten worden als 'n' (en niet als 'n).
Liefhebbers van cocktails herkennen wellicht de familiebanden tussen een Dark 'n' Stormy (met rum) en de Moscow Mule (met vodka), de Gin Gin Buck (met gin) en de Mammie Taylor (met whisky).
De wat onheilspellende naam van deze cocktail heeft te maken met de illusie van stormachtige wolken op zee. Als je de ingrediënten namelijk voorzichtig in een glas giet, ontstaan afzonderlijke lagen. Deze drank is favoriet aan de Amerikaanse oostkust, vooral onder zeilers.
Ingrediënten:
- Eén deel bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Sap van een halve limoen
Bereiding:
- Vul je cocktailglas met ijs.
- Pers een halve limoen uit in het glas en voeg het gemberbier toe.
- Voeg nu voorzichtig de rum toe over de achterkant van een lepel zodat je een mooi laagje krijgt dat 'drijft' op het gemberbier.
- Garneer (optioneel) met een schijfje limoen.
[2] Cranberry Dark 'n' Stormy
Een bekende variant van de klassieke Dark 'n' Stormy is de Cranberry Dark 'n' Stormy. Het geeft de cocktail een vleugje van zowel zoet als zuur.
Ingrediënten:
- Twee delen bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Eén deel cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas half met ijs.
- Giet alle ingrediënten over het ijs in het glas. De lagen blijven niet zo mooi gescheiden als bij het bovenstaande recept, dus kun je net zo goed de cocktail door elkaar roeren om te kunnen genieten van de heerlijke mix van ingrediënten.
- Het is niet nodig om deze cocktail te vervolmaken met het sap van limoenen, want het cranberrysap is immers al friszuur.
[Recept] Purple Rain
De Purple Rain is een smakelijke, licht friszure cocktail, gemaakt van vodka, Blue Curaçao, cranberrysap, ananassap, grenadine en limoensap. De cocktail is uiteraard vernoemd naar 'Purple Rain', het overbekende nummer van Prince uit 1984. De combinatie van Blue Curaçao en grenadine zorgt voor de zo kenmerkende donkerpaarse kleur.
De Purple Rain cocktail werd begin jaren 80 van de vorige eeuw gecreëerd door een barman in Minneapolis (Minnesota, USA). De cocktail werd al snel populair en is nu een van de bekendste door Prince geïnspireerde cocktails. Hij wordt vaak geserveerd op samenkomsten van fans van Prince en is bovendien een populaire keuze voor Halloween-feestjes.
De cocktail wordt meestal geserveerd in een longdrinkglas met ijs en de garnering kan een limoenschijfje of citroenpartje zijn, maar is niet écht nodig.
Ingrediënten:
- Twee delen wodka
- Eén deel Blue Curaçao
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel ananassap
- Eén deel granadine
- Scheutje citroen of limoen
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Even roeren met een lange cocktail lepel.
- Garneer (optioneel) met een schijfje citroen of limoen.
De Purple Rain cocktail werd begin jaren 80 van de vorige eeuw gecreëerd door een barman in Minneapolis (Minnesota, USA). De cocktail werd al snel populair en is nu een van de bekendste door Prince geïnspireerde cocktails. Hij wordt vaak geserveerd op samenkomsten van fans van Prince en is bovendien een populaire keuze voor Halloween-feestjes.
De cocktail wordt meestal geserveerd in een longdrinkglas met ijs en de garnering kan een limoenschijfje of citroenpartje zijn, maar is niet écht nodig.
Ingrediënten:
- Twee delen wodka
- Eén deel Blue Curaçao
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel ananassap
- Eén deel granadine
- Scheutje citroen of limoen
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Even roeren met een lange cocktail lepel.
- Garneer (optioneel) met een schijfje citroen of limoen.
[Recept] Cape Cooler
De Cape Cooler is een ietwat onbekende variant van de bekende Cape Cod. Het verschil is dat een deel van het cranberrysap is vervangen door tonic. Er wordt gedacht dat deze versie ontstaan is in Zuid-Afrika.
De Cape Cooler is niet noodzakelijkerwijs frisser van smaak als de Cape Cod, maar de 'bubbels' of 'fizz' in de tonic geven je wel de illusie van een frisse opstekende wind die een te hete dag even weet te verkoelen.
Ingrediënten:
- 1 deel vodka
- 3 delen cranberrysap
- 1 deel tonic
- Paar druppels citroensap of limoensap
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje citroen of limoen.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig].
De Cape Cooler is niet noodzakelijkerwijs frisser van smaak als de Cape Cod, maar de 'bubbels' of 'fizz' in de tonic geven je wel de illusie van een frisse opstekende wind die een te hete dag even weet te verkoelen.
Ingrediënten:
- 1 deel vodka
- 3 delen cranberrysap
- 1 deel tonic
- Paar druppels citroensap of limoensap
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje citroen of limoen.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig].
[Recept] Jolly Rancher
De beste recepten voor een heerlijke cocktail horen eenvoudig te bereiden te zijn. Dat gold (verleden tijd) ook voor de Jolly Rancher, maar in de loop van de tijd zijn 'creatieve' bartenders aan de haal gegaan met het recept en intussen moet je bijna een halve slijterij leegkopen om een Jolly Rancher te kunnen maken.
In 1949 begonnen Bill en Dorothy Harmsen hun Jolly Rancher Ice Cream Store in Golden (Colorado, USA). Het bleek dat ze in de wintermaanden maar weinig ijs konden verkopen en ze besloten snoep te gaan verkopen om te overleven. De originele smaken waren watermeloen, appel en 'fire stix'. Intussen is het bedrijf een broertje van Mars.
De Amerikanen houden van de Jolly Ranchers en hebben die liefde vertaald naar een cocktail: de Jolly Rancher. Deze populaire cocktail werd verzonnen door Penny Borchardt, toen barkeeper in The Palms Supper Club in Schofield (Wisconsin, USA).
In zijn meest eenvoudige en originele vorm is het een variant op de Sea Breeze, waarbij het grapefruitsap is vervangen door watermeloensap (of watermeloenlikeur).
Zoals ze in de Verenigde Staten zeggen: Sweet up front and dry in the back, with a taste like a watermelon Jolly Rancher.
Ingrediënten:
- 1 deel Vodka
- 2 delen Cranberrysap
- 2 delen watermeloensap (of watermeloenlikeur)
- Een schijfje citroen of limoen
Bereiding:
- Giet alle ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een cranberry of kers.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig]
In 1949 begonnen Bill en Dorothy Harmsen hun Jolly Rancher Ice Cream Store in Golden (Colorado, USA). Het bleek dat ze in de wintermaanden maar weinig ijs konden verkopen en ze besloten snoep te gaan verkopen om te overleven. De originele smaken waren watermeloen, appel en 'fire stix'. Intussen is het bedrijf een broertje van Mars.
De Amerikanen houden van de Jolly Ranchers en hebben die liefde vertaald naar een cocktail: de Jolly Rancher. Deze populaire cocktail werd verzonnen door Penny Borchardt, toen barkeeper in The Palms Supper Club in Schofield (Wisconsin, USA).
In zijn meest eenvoudige en originele vorm is het een variant op de Sea Breeze, waarbij het grapefruitsap is vervangen door watermeloensap (of watermeloenlikeur).
Zoals ze in de Verenigde Staten zeggen: Sweet up front and dry in the back, with a taste like a watermelon Jolly Rancher.
Ingrediënten:
- 1 deel Vodka
- 2 delen Cranberrysap
- 2 delen watermeloensap (of watermeloenlikeur)
- Een schijfje citroen of limoen
Bereiding:
- Giet alle ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een cranberry of kers.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig]
[Recept] Bog Fog
Het idee was zo eenvoudig: mix vodka, cranberrysap en een beetje limoensap. Het bleek een verfrissende cocktail te zijn.
In 1945 verscheen deze cocktail voor het eerst in een advertentie in van Ocean Spray in de New Yorker. De cocktail werd toen Red Devil genoemd. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam Amerika in de ban van de angst voor het Communisme. De bevolking werd zo paranoia dat alles wat alleen maar de term 'Red' in de titel had, verdacht was. Een nieuwe naam moest dus worden verzonnen.
New England is de regio die een zestal Amerikaanse staten in het noordoosten van het land omvat: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Tegelijkertijd is het de thuishaven van de meeste cranberrytelers. Daar werd de Red Devil hernoemd tot Cape Cod of Cape Codder.
Elders in het land verzonnen bar- en restauranteigenaren alternatieve benamingen. In 1957 verscheen de cocktail in Oakland (California, USA) onder de naam Rangoon Ruby op het menu van het (toen) befaamde restaurant Trader Vic's.
In Miami and Palm Beach (Florida, USA) stond diezelfde cocktail weer bekend als Bog Fog ('moerasmist').
Ingrediënten:
- 1 deel vodka
- 4 delen cranberrysap
- Paar druppels citroensap of limoensap
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje citroen of limoen.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig].
In 1945 verscheen deze cocktail voor het eerst in een advertentie in van Ocean Spray in de New Yorker. De cocktail werd toen Red Devil genoemd. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam Amerika in de ban van de angst voor het Communisme. De bevolking werd zo paranoia dat alles wat alleen maar de term 'Red' in de titel had, verdacht was. Een nieuwe naam moest dus worden verzonnen.
New England is de regio die een zestal Amerikaanse staten in het noordoosten van het land omvat: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Tegelijkertijd is het de thuishaven van de meeste cranberrytelers. Daar werd de Red Devil hernoemd tot Cape Cod of Cape Codder.
Elders in het land verzonnen bar- en restauranteigenaren alternatieve benamingen. In 1957 verscheen de cocktail in Oakland (California, USA) onder de naam Rangoon Ruby op het menu van het (toen) befaamde restaurant Trader Vic's.
In Miami and Palm Beach (Florida, USA) stond diezelfde cocktail weer bekend als Bog Fog ('moerasmist').
Ingrediënten:
- 1 deel vodka
- 4 delen cranberrysap
- Paar druppels citroensap of limoensap
Bereiding:
- Giet de ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje citroen of limoen.
- [Mixen, mengen of schudden is niet nodig].
Subscribe to:
Posts (Atom)