[1] Dark n' Stormy
Van de Dark n' Stormy wordt vermoed dat deze cocktail op (één van de eilanden van) Bermuda is ontstaan. Het verhaal gaat dat Britse marineofficieren ooit gemberbier (let op: geen ginger ale) dronken om zeeziekte tegen te gaan en hun dagelijkse rantsoen rum aan de mix toegevoegden om het geheel wat drinkbaarder te maken.
Gemberbier smaakt eigenlijk als een ietwat puurdere vorm van het in ons land veel bekendere ginger ale.
De naam 'Dark n' Stormy' is natuurlijk verzonnen door ongeletterden, want een apostrof (') heeft als functie de omissie van een letter aan te geven. Dus het woordje and tussen Dark en Stormy zou geschreven moeten worden als 'n' (en niet als 'n).
Liefhebbers van cocktails herkennen wellicht de familiebanden tussen een Dark 'n' Stormy (met rum) en de Moscow Mule (met vodka), de Gin Gin Buck (met gin) en de Mammie Taylor (met whisky).
De wat onheilspellende naam van deze cocktail heeft te maken met de illusie van stormachtige wolken op zee. Als je de ingrediënten namelijk voorzichtig in een glas giet, ontstaan afzonderlijke lagen. Deze drank is favoriet aan de Amerikaanse oostkust, vooral onder zeilers.
Ingrediënten:
- Eén deel bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Sap van een halve limoen
Bereiding:
- Vul je cocktailglas met ijs.
- Pers een halve limoen uit in het glas en voeg het gemberbier toe.
- Voeg nu voorzichtig de rum toe over de achterkant van een lepel zodat je een mooi laagje krijgt dat 'drijft' op het gemberbier.
- Garneer (optioneel) met een schijfje limoen.
[2] Cranberry Dark 'n' Stormy
Een bekende variant van de klassieke Dark 'n' Stormy is de Cranberry Dark 'n' Stormy. Het geeft de cocktail een vleugje van zowel zoet als zuur.
Ingrediënten:
- Twee delen bruine rum
- Drie delen gemberbier
- Eén deel cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas half met ijs.
- Giet alle ingrediënten over het ijs in het glas. De lagen blijven niet zo mooi gescheiden als bij het bovenstaande recept, dus kun je net zo goed de cocktail door elkaar roeren om te kunnen genieten van de heerlijke mix van ingrediënten.
- Het is niet nodig om deze cocktail te vervolmaken met het sap van limoenen, want het cranberrysap is immers al friszuur.
No comments:
Post a Comment