De Ethel Kennedy is een cocktail die ontstond in het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw in Washington DC, waar een homobar gevestigd was met de naam 'Trumpets'. Daar ontstond de Rose Kennedy, al werd de oervorm alleen met een schijfje citroen gegarneerd en bevatte slechts genoeg cranberry om de drank heel lichtroze te maken, waardoor de smaken van het citroensap uit het schijfje citroen en cranberry flauw, maar gelijkwaardig waren. De Rose Kennedy is in feite een variant van de Cape Cod.
Die clubsoda is een soort Amerikaans nep-bronwater. Het is simpelweg kraanwater met bubbels en wat toegevoegde mineralen die je normaliter in de meeste bronwaters kunt aantreffen. In ons land kun je dus de clubsoda eenvoudig vervangen door je favoriete bronwater.
De Ethel Kennedy had dezelfde ingredënten als een Rose Kennedy, maar werd met een partje of schijfje limoen in plaats van citroen gegarneerd. In de loop der jaren vervaagde het onderscheid en tegenwoordig wordt een Rose Kennedy geserveerd met een partje of schijfje limoen als garnering.
Ethel Kennedy (1928-2024) was een dochter van Rose Kennedy. Rose Kennedy (1890-1995) was de matriarch van de beroemde Kennedy-familie. Die famile bezit een uitgebreid landgoed op het schiereiland Cape Cod (Massachusetts, USA). De staat Massachusetts is overigens de grootste leverancier van cranberry's.
Resumerend: de Rose Kennedy en de Ethel Kennedy zijn precies dezelfde cocktails. De Rose Kennedy werd oorspronkelijk met een schijfje of partje citroen versierd. Werd die citroen vervangen door limoen dan had je een Ethel Kennedy. Tegenwoordig wordt de Rose Kennedy gegarneerd met een partje of schijfje limoen en is dus in feite de oorspronkelijke Ethel Kennedy.
Het is niet bekend of binnen de familie Kennedy de Rose Kennedy of de Ethel Kennedy populair geweest zijn. Maar beide dames zijn heel oud geworden. Rose werd 105 jaar oud, terwijl Ethel de respectabele leeftijd van 96 heeft bereikt. Het zou dus misschien geen slechts idee zijn om af en toe van een Ethel Kennedy of een Rose Kennedy te genieten.
Ingrediënten:
- Twee delen vodka
- Twee delen bronwater
- Scheutje cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas met de vodka, bronwater en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen.
[Recept] Rose Kennedy
De Rose Kennedy is een cocktail die populair is in de noordoostelijke staten van de USA. Deze cocktail bestaat uit vodka en clubsoda, gemaakt met een scheut cranberrysap voor de kleur en smaak. Deze cocktail wordt gewoonlijk versierd met een schijf limoen. Deze cocktail staat ook bekend als VSS, wat de afkorting is van 'Vodka Soda Splash'. De Rose Kennedy is in feite een variant van de Cape Cod.
Die clubsoda is een soort Amerikaans nep-bronwater. Het is simpelweg kraanwater met bubbels en wat toegevoegde mineralen die je normaliter in de meeste bronwaters kunt aantreffen. In ons land kun je dus die clubsoda vervangen door je favoriete bronwater.
Deze cocktail is genoemd naar Rose Kennedy (1890-1995), de matriarch van de beroemde Kennedy-familie. Die famile bezit een landgoed op het schiereiland Cape Cod (Massachusetts, USA). De staat Massachusetts is overigens de grootste leverancier van cranberry's.
De historie van de Rose Kennedy begint midden jaren 90 van de vorige eeuw in Washington DC, waar een homobar gevestigd was met de naam 'Trumpets'. Daar ontstond de Rose Kennedy, al werd de oervorm alleen met een schijfje citroen gegarneerd en bevatte slechts genoeg cranberry om de drank heel lichtroze te maken, waardoor de smaken van het citroensap uit het schijfje citroen en cranberry flauw, maar gelijkwaardig waren.
Destijds werd deze cocktail door het gebruik van limoen een Ethel Kennedy. Ethel Kennedy (1928-2024) was een dochter van Rose Kennedy. Met andere woorden: wat we nu een Rose Kennedy noemen was ooit een Ethel Kennedy.
Het is niet bekend of binnen de familie Kennedy de Rose Kennedy of de Ethel Kennedy populair geweest zijn. Maar, dat is toch wel een belangrijk feit, beide dames zijn heel oud geworden. Rose werd 105 jaar oud, terwijl Ethel de respectabele leeftijd van 96 heeft bereikt.
Ingrediënten:
- Twee delen vodka
- Twee delen bronwater
- Scheutje cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas met de vodka, bronwater en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen.
Die clubsoda is een soort Amerikaans nep-bronwater. Het is simpelweg kraanwater met bubbels en wat toegevoegde mineralen die je normaliter in de meeste bronwaters kunt aantreffen. In ons land kun je dus die clubsoda vervangen door je favoriete bronwater.
Deze cocktail is genoemd naar Rose Kennedy (1890-1995), de matriarch van de beroemde Kennedy-familie. Die famile bezit een landgoed op het schiereiland Cape Cod (Massachusetts, USA). De staat Massachusetts is overigens de grootste leverancier van cranberry's.
De historie van de Rose Kennedy begint midden jaren 90 van de vorige eeuw in Washington DC, waar een homobar gevestigd was met de naam 'Trumpets'. Daar ontstond de Rose Kennedy, al werd de oervorm alleen met een schijfje citroen gegarneerd en bevatte slechts genoeg cranberry om de drank heel lichtroze te maken, waardoor de smaken van het citroensap uit het schijfje citroen en cranberry flauw, maar gelijkwaardig waren.
Destijds werd deze cocktail door het gebruik van limoen een Ethel Kennedy. Ethel Kennedy (1928-2024) was een dochter van Rose Kennedy. Met andere woorden: wat we nu een Rose Kennedy noemen was ooit een Ethel Kennedy.
Het is niet bekend of binnen de familie Kennedy de Rose Kennedy of de Ethel Kennedy populair geweest zijn. Maar, dat is toch wel een belangrijk feit, beide dames zijn heel oud geworden. Rose werd 105 jaar oud, terwijl Ethel de respectabele leeftijd van 96 heeft bereikt.
Ingrediënten:
- Twee delen vodka
- Twee delen bronwater
- Scheutje cranberrysap
Bereiding:
- Vul een cocktailglas met de vodka, bronwater en het cranberrysap.
- Top het glas op met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje of partje limoen.
[Recept] Cranberry Mimosa
Ietwat verveelde vrouwen willen hun middagen nog wel eens vullen met shoppen, gevolgd door het drinken van meerdere glazen Mimosa.
Een Mimosa cocktail bestaat uit één deel champagne (of een andere mousserende wijn) en één deel gekoeld citrussap, meestal sinaasappelsap. De specifieke verhoudingen liggen niet vast. De cocktail wordt gewoonlijk geserveerd in een champagneflûte.
Deze cocktail is vernoemd naar de heldergele en heerlijk geurende bloemen van de Mimosa (Acacia dealbata), een tropische boom. De oorsprong van de Mimosa cocktail is onduidelijk, maar hij werd oorspronkelijk een 'champagne orange' genoemd. Sommigen denken dat de bartender van het Paris Ritz, een luxueus hotel, het ooit heeft verzonnen.
Anderen denken dat de Mimosa cocktail slechts een variant is van de Buck's Fizz. Jawel, dat is ook de oorsprong van de naam van die ooit populaire Engelse popgroep.
De Buck's Fizz dankt zijn naam aan de Londonse Buck's Club, waar het al in 1921 voor het eerst werd gedronken. De Buck's Fizz wordt tegenwoordig traditioneel op de recepties van trouwerijen geserveerd, omdat het iets minder alcohol bevat dan champagne. Ook is het uiteraard een stuk goedkoper dan iedere gast een glas champagne aan te bieden. In Engeland is deze cocktail ook een vast onderdeel van het kerstdiner en wordt het door veel mensen op oudejaarsavond gedronken.
Maar, omdat zowel de Mimosa als de Buck's Fizz zeer eenvoudige cocktails zijn, is het niet ondenkbaar dat beide ontstaansgeschiedenissen waar zijn. De cocktail is dan op verschillende plaatsen uitgevonden.
Sommigen vinden een cocktail met champagne met sinaasappelsap zo langzamerhand wat gewoontjes worden en proberen er een originele draai aan te geven. Eén bekende variant is de Cranberry Mimosa, waarbij het sinaasappelsap vervangen wordt door cranberrysap.
Ingrediënten:
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel champagne (of een andere mousserende wijn)
Bereiding:
- Schenk de champagne voorzichtig langs de rand van een champagneflûte om zoveel mogelijk bubbels te behouden.
- Vul de flûte verder met cranberrysap.
Een Mimosa cocktail bestaat uit één deel champagne (of een andere mousserende wijn) en één deel gekoeld citrussap, meestal sinaasappelsap. De specifieke verhoudingen liggen niet vast. De cocktail wordt gewoonlijk geserveerd in een champagneflûte.
Deze cocktail is vernoemd naar de heldergele en heerlijk geurende bloemen van de Mimosa (Acacia dealbata), een tropische boom. De oorsprong van de Mimosa cocktail is onduidelijk, maar hij werd oorspronkelijk een 'champagne orange' genoemd. Sommigen denken dat de bartender van het Paris Ritz, een luxueus hotel, het ooit heeft verzonnen.
Anderen denken dat de Mimosa cocktail slechts een variant is van de Buck's Fizz. Jawel, dat is ook de oorsprong van de naam van die ooit populaire Engelse popgroep.
De Buck's Fizz dankt zijn naam aan de Londonse Buck's Club, waar het al in 1921 voor het eerst werd gedronken. De Buck's Fizz wordt tegenwoordig traditioneel op de recepties van trouwerijen geserveerd, omdat het iets minder alcohol bevat dan champagne. Ook is het uiteraard een stuk goedkoper dan iedere gast een glas champagne aan te bieden. In Engeland is deze cocktail ook een vast onderdeel van het kerstdiner en wordt het door veel mensen op oudejaarsavond gedronken.
Maar, omdat zowel de Mimosa als de Buck's Fizz zeer eenvoudige cocktails zijn, is het niet ondenkbaar dat beide ontstaansgeschiedenissen waar zijn. De cocktail is dan op verschillende plaatsen uitgevonden.
Sommigen vinden een cocktail met champagne met sinaasappelsap zo langzamerhand wat gewoontjes worden en proberen er een originele draai aan te geven. Eén bekende variant is de Cranberry Mimosa, waarbij het sinaasappelsap vervangen wordt door cranberrysap.
Ingrediënten:
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel champagne (of een andere mousserende wijn)
Bereiding:
- Schenk de champagne voorzichtig langs de rand van een champagneflûte om zoveel mogelijk bubbels te behouden.
- Vul de flûte verder met cranberrysap.
[Recept] Arizona Breeze
De meeste andere cocktails die de naam 'Breeze' in zich dragen, geven je het gevoel van zwoele winderige en warme stranden. De Arizona Breeze is een extra droge en wat zure variant van de originele Sea Breeze. Zo droog als Arizona zelf is, zo claimen sommigen.
Ingrediënten:
- Eén deel Boomsma Dry Gin
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel vers geperst grapefruitsap
Bereiding:
- Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes
- Giet de gin, het cranberrysap en het grapefruitsap over het ijs
- Even roeren en klaar. - Garneer met een willekeurig partje fruit
Ingrediënten:
- Eén deel Boomsma Dry Gin
- Eén deel cranberrysap
- Eén deel vers geperst grapefruitsap
Bereiding:
- Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes
- Giet de gin, het cranberrysap en het grapefruitsap over het ijs
- Even roeren en klaar. - Garneer met een willekeurig partje fruit
[Recept] Scarlett O'Hara
Sommige dames, die tegenwoordig van ietwat gevorderde leeftijd zijn, zwijmelden ooit voor de televisie als de film 'Gone with the Wind' uit 1939 weer eens werd uitgezonden. Scarlett O'Hara, gespeeld door Vivien Leigh, die een onmogelijke liefde heeft voor Rhett Butler, gespeeld door Clark Gable. Zij is een beschermd opgevoede en manipulatieve zuidelijke schone – a Southern belle - en hij een stoute, maar charmante profiteur.
De Scarlett O'Hara is al geruime tijd een populaire cocktail in de zuidelijke staten van de VS. Geen wonder, want het bevat de alcoholische trots van het zuiden: Southern Comfort, een bourbon met toegevoegde specerijen als kaneel.
Het verhaal gaat dat de Scarlett O'Hara-cocktail kort na het uitbrengen van de film in 1939 werd gecreëerd. Hij was door de jaren heen behoorlijk populair, hoewel hij in de 21e eeuw wat van zijn glans heeft verloren. Door de hoeveelheid cranberrysap te variëren kun je de cocktail 'hoog' (met minder alcohol in een longdrinkglas) of 'laag' (met meer alcohol in een tumbler) maken. Het limoensap kan ook worden aangepast om de fruitige cocktail een zure kick te geven die bij jouw smaak past.
De lichte zoetheid van de bourbon balanceert de zuurheid van zowel cranberry als limoen in deze cocktail.
Deze drank lijkt qua samenstelling verrassend veel op de op vodka gebaseerde Cosmopolitan, waarbij de Southern Comfort is ingeruild voor de vodka.
Ingrediënten:
- Twee delen Southern Comfort
- Twee delen cranberrysap
- Eén deel vers geperst limoensap
Bereiding:
- Vul een glas half met ijsblokjes.
- Giet de Southern Confort en het limoensap in het glas.
- Vul het glas met cranberrysap.
- Garneer met een schijfje limoen.
De Scarlett O'Hara is al geruime tijd een populaire cocktail in de zuidelijke staten van de VS. Geen wonder, want het bevat de alcoholische trots van het zuiden: Southern Comfort, een bourbon met toegevoegde specerijen als kaneel.
Het verhaal gaat dat de Scarlett O'Hara-cocktail kort na het uitbrengen van de film in 1939 werd gecreëerd. Hij was door de jaren heen behoorlijk populair, hoewel hij in de 21e eeuw wat van zijn glans heeft verloren. Door de hoeveelheid cranberrysap te variëren kun je de cocktail 'hoog' (met minder alcohol in een longdrinkglas) of 'laag' (met meer alcohol in een tumbler) maken. Het limoensap kan ook worden aangepast om de fruitige cocktail een zure kick te geven die bij jouw smaak past.
De lichte zoetheid van de bourbon balanceert de zuurheid van zowel cranberry als limoen in deze cocktail.
Deze drank lijkt qua samenstelling verrassend veel op de op vodka gebaseerde Cosmopolitan, waarbij de Southern Comfort is ingeruild voor de vodka.
Ingrediënten:
- Twee delen Southern Comfort
- Twee delen cranberrysap
- Eén deel vers geperst limoensap
Bereiding:
- Vul een glas half met ijsblokjes.
- Giet de Southern Confort en het limoensap in het glas.
- Vul het glas met cranberrysap.
- Garneer met een schijfje limoen.
[Recept] Red Marauder
De Red Marauder werd oorspronkelijk gecreëerd door Martell, de producent van één van de beste cognacs ter wereld. Het bedrijf was een tijdje de hoofdsponsor van de Engelse Grand National Hunt paardenrace. De cocktail is genoemd naar het paard dat die race in 2001 won.
300 years of passion and audacity has built the legacy that is Martell, the oldest of the great Cognac houses, zo beschrijft de reclame-afdeling van Martell met de nodige trots hun bedrijf.
Deze cocktail is een mix op basis van cognac en heeft de frisse fruitige smaak van frambozen. Toch is hij niet zo zoet als je zou verwachten. De Red Marauder is zelfs verrassend droog dankzij het scheutje limoensap.
Ingrediënten:
- Twee delen cognac
- Twee delen cranberrysap
- Een scheutje frambozenlikeur (of frambozensiroop)
- Een paar druppels limoensap
Bereiding [1]:
- Giet alle ingrediënten in een coupe met ijs.
- Roer goed door.
- Garneer met een paar frambozen op een satéprikker.
Bereiding [2]:
- Doe alle ingrediënten in een cocktailmixer met ijs.
- Schud tot alles goed gemixt en gekoeld is.
- Giet de cocktail in een coupe met ijs.
- Garneer met een paar frambozen op een satéprikker.
300 years of passion and audacity has built the legacy that is Martell, the oldest of the great Cognac houses, zo beschrijft de reclame-afdeling van Martell met de nodige trots hun bedrijf.
Deze cocktail is een mix op basis van cognac en heeft de frisse fruitige smaak van frambozen. Toch is hij niet zo zoet als je zou verwachten. De Red Marauder is zelfs verrassend droog dankzij het scheutje limoensap.
Ingrediënten:
- Twee delen cognac
- Twee delen cranberrysap
- Een scheutje frambozenlikeur (of frambozensiroop)
- Een paar druppels limoensap
Bereiding [1]:
- Giet alle ingrediënten in een coupe met ijs.
- Roer goed door.
- Garneer met een paar frambozen op een satéprikker.
Bereiding [2]:
- Doe alle ingrediënten in een cocktailmixer met ijs.
- Schud tot alles goed gemixt en gekoeld is.
- Giet de cocktail in een coupe met ijs.
- Garneer met een paar frambozen op een satéprikker.
[Recept] Bat Bite
Een smakelijke cocktail met een ietwat unheimliche* kleurencombinatie die het goed doet tijdens Halloween, ook wel Hallowe'en, All Hallows' Eve of All Saints' Eve genoemd. Het is een viering die in veel landen wordt gevierd op 31 oktober, de vooravond van het westerse christelijke feest van Allerheiligen. De tijd in het kerkelijke jaar die is gewijd aan het herdenken van de doden, inclusief heiligen, martelaren en alle andere overleden gelovigen. Geen wonder dat Halloween tot een dag is verworden, die wordt geassocieerd met het macabere en het bovennatuurlijke.
Ingrediënten:
- Twee delen rum
- Twee delen cranberrysap
- Eén deel frambozenlikeur (eventueel te vervangen door een scheutje vruchtensiroop naar keuze)
- ½ deel vers geperst limoensap
Bereiding [1]:
- Giet alle ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Roer goed door.
- Garneer met een schijfje limoen.
Bereiding [2]:
- Doe alle ingrediënten in een cocktailmixer met ijs.
- Schud tot alles goed gemixt en gekoeld is.
- Giet de cocktail in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje limoen.
* ‘beklemmend, onbehaaglijk, griezelig, onheilspellend’.
Ingrediënten:
- Twee delen rum
- Twee delen cranberrysap
- Eén deel frambozenlikeur (eventueel te vervangen door een scheutje vruchtensiroop naar keuze)
- ½ deel vers geperst limoensap
Bereiding [1]:
- Giet alle ingrediënten in een longdrinkglas met ijs.
- Roer goed door.
- Garneer met een schijfje limoen.
Bereiding [2]:
- Doe alle ingrediënten in een cocktailmixer met ijs.
- Schud tot alles goed gemixt en gekoeld is.
- Giet de cocktail in een longdrinkglas met ijs.
- Garneer met een schijfje limoen.
Subscribe to:
Posts (Atom)