De groei en bloei van de cranberry

De cranberry is een laaggroeiende, struikachtige, bodembedekkende, meerjarige en altijd groene plant, die van nature groeit in wat moerasachtige gebieden met een zure grond. De cranberryplant kan in sommige omstandigheden een hoogte van twintig centimeter bereiken, maar zal gewoonlijk bij vijf centimeter zijn maximale hoogte hebben bereikt. Het wortelstelsel van de cranberryplant is oppervlakkig en samengesteld uit hele fijne, vezelige worteltjes, die zich in de bovenste tien centimeter van de bodem zullen ontwikkelen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de ondergrond lopen de knoppen van de cranberryplant gewoonlijk in de eerste helft van april uit. Dan vindt ook de eerste vegetatieve groei plaats, waaronder het ontstaan van nieuwe bladeren. In de loop van mei groeien de knoppen verder uit en eind mei of begin juni zijn al duidelijk de nieuwe bladeren en nieuwe bloemknoppen zichtbaar. De bloei van de cranberry start zo'n beetje vanaf begin juni en duurt drie tot zes weken. Tegen het einde van de maand juni zijn alle bloemen opengegaan. De cranberry is zelfbestuivend en daarom is de tussenkomst van bijen niet nodig. Hierna wordt het vruchtbeginsel aangelegd. Vanaf dit moment overlapt de levenscyclus de nieuwe cyclus van het volgende jaar. Onder invloed van de lange dagen met veel daglicht gedurende de zomermaanden, worden de nieuwe bloemknoppen alvast voor het volgend jaar geïnitieerd aan het eind van sommige takjes. Als deze takjes het ene jaar bloemen en bessen hebben gedragen, zijn ze het volgende jaar vaak vegetatief.

Direct na de bloei ontstaan kleine, groene bessen. Gedurende de eerste drie, vier weken van de vruchtontwikkeling slaat de bes het grootste deel van de mineralen uit de bodem op. Vanaf dat moment tot aan de oogst groeien de bessen als gevolg van de opname van koolhydraten (suikers en zetmeel via fotosynthese) en water. Pas in september beginnen de vruchten hun karakteristieke paars-rode kleur te ontwikkelen als gevolg van het produceren van het natuurlijke rode pigment anthocyaan.

De plant vormt twee typen stengels: de runners (uitlopers over de grond) en de uprights vanuit de bladoksels van de runners. De runners zullen bij een lichte overstuiving met zand al snel wortelen. Bij de juiste omstandigheden ontstaan op die manier dikke plakkaten met cranberryplanten waar andere gewassen weinig levensruimte geboden wordt.

No comments:

Post a Comment